Knygos

2020 metais išleistų knygų vaikams topas: žinynai/enciklopedijos

2020-12-13 — Goda Leo0

main

Knygos

2020 metais išleistų knygų vaikams topas: žinynai/enciklopedijos

2020-12-13 — Goda Leo0

Teminės knygos, skatinančios vaikus gilintis į vieną ar kitą dalyką, dažniausiai skaitomos ilgiau, atsiverčiamos ne vieną kartą. 13 idėjų, kurios galėtų nustebinti mažąjį skaitytoją.

„Atrask žuvų pasaulį“

 

Puiki rašytojos ir dailininkės Brittos Teckentrup enciklopedija. Stilingos iliustracijos lavins jaunojo skaitytojo pasaulėžiūrą ir estetikos pojūtį, o turinys supažindins su didžiausios mūsų planetos dalies – vandenynų – gyventojais.

Leidykla „Nieko rimto“ https://www.niekorimto.lt/tekstines-knygos/atrask-zuvu-pasauli_6692

„Retorika vaikams“

Retorika – menas kalbėti įtaigiai – vienas seniausių žmonijos menų. Retorika – tai sąmoningas kalbėjimas, kuris skiriasi nuo kasdienio, nesąmoningo kalbėjimo, prie kurio esame įpratę. Retorika – laisvų žmonių menas. Laisvų nuo baimių, kompleksų, ribojančių įsitikinimų. Kai žmogus laisvas, jo žodžiai liejasi laisvai; tokio žmogaus malonu klausyti, juo norisi tikėti ir sekti. Retorika – tai įgūdis, kurį kiekvienas gali išlavinti. Kada pradėti mokytis? Geriausias laikas yra Dabar. Donaldas Duškinas (g. 1972 m.) – retorikos ir sąmoningo kvėpavimo mokytojas, lektorius. „Retorika vaikams“ – antroji jo knyga. Pirmoji autoriaus knyga „Retorika. Retoterapija“ išleista 2019 metais leidyklos „VAGA“.

Leidykla „Vaga“ https://vaga.lt/retorika-vaikams

„Illumisaurus. Nušviesti dinozaurai“

Šioje knygoje „Illumisaurus. Nušviesti dinozaurai“ slypi istorija ir neatrastas pažinimo džiaugsmas. Keliauk laiku į praeitį – į triaso, juros bei kreidos periodus ir susitik įspūdingiausius priešistorės dinozaurus, augalus ir gyvūnus. Tyrinėk priešistorinį pasaulį per spalvų kaleidoskopą, sukurtą Milano dizainerių dueto „Carnovsky“. Trys stikliukai – trys skirtingi vaizdai: Paimk raudoną stikliuką ir atrask skirtingose vietovėse klajojusius dinozaurus – „siaubingus driežus“. Žalias stikliukas leis patyrinėti kiekvieną vietovę. Pažvelk pro mėlyną stikliuką ir atrasi tos vietovės priešistorinius augalus bei gyvūnus.

Leidykla „Apkabink mėnulį“: https://www.patogupirkti.lt/knyga/nusviesti-dinozaurai.html

 „Lietuvos gyvūnų didžioji knyga“

Selemonas Paltanavičius – garsus gamtininkas ir knygų autorius. Jo knygos vaikams ir suaugusiems visada sulaukia palankių atsiliepimų ir yra noriai skaitomos. „Lietuvos gyvūnų didžioji knyga“ – žinynas, kuriame smagiai ir informatyviai pavaizduota mūsų šalies fauna. S.Paltanavičius šią knygą sukūrė visai šeimai. Jos veikėjai – Lietuvos gyvūnija, kurios gyvenimas neįtikėtinai įdomus. Autorius savo pasakojimą pradeda nuo pačių mažiausių gyvūnų ir baigia tokiais, kurių kelyje atsidurti niekas nenorėtų. Visai šeimai skirtas žinynas „Lietuvos gyvūnų didžioji knyga“ iliustruotas daugybe nuotraukų ir kita interaktyvia medija – tai kokybiška gamtos pasaulio apžvalga. Puslapių skaičius tirpte tirps, nes pažintis su mūsų kaimynais tikrai įdomi!

Apie knygą plačiau paskaityti galite: Knyga vaikams, kuri galėtų būti puiki dovana po eglute

Leidykla „Debesų ganyklos“https://debesuganyklos.lt/knygynelis/lietuvos-gyvunu-didzioji-knyga/

 „Kelionė po naktinį dangų“

Ką išvystum naktį pažvelgęs į dangų? Žinoma, Mėnulį ir žvaigždes. Ir… iš viršaus į tave žiūrinčią Visatą! Kelionėje po naktinį dangų tave lydės Felicija. Ji pamokys surasti žvaigždynus, atpažinti Mėnulio fazes, patars, kaip tapti tikru žvaigždinėtoju. „Kelionė po naktinį dangų“ – tai tikra mokslinė knyga smalsiems astronomijos gerbėjams, parašyta tikrų tikriausio astronomo! Kuo ji skiriasi nuo kitų mokslinių knygų? Puikiu, smagiu ir labai paprastu pasakojimu, kurį lengvai supras pradedantieji žvaigždinėtojai. Ką jie ras knygoje? Viską! Patarimus, kaip pasiruošti žvaigždžių stebėjimui, kur tai daryti, kaip atpažinti dangaus objektus ir kur jų ieškoti. Kaip ir tikroje mokslinėje knygoje, jos pabaigoje yra žodynėlis ir rodyklė. Rimtą mokslininką ir astronomą Stuartą Atkinsoną parašyti knygą vaikams įkvėpė jo mylima katytė Pegė, kai vieną naktį taip smalsiai pažvelgė į žvaigždes, kad jis susimąstė, kiekgi kačių naktimis žvalgosi į žvaigždėtą dangų ir gėrisi juo… Taip pat knyga skirta ir Felisetei, benamei katei, kuri 1963 m. tapo pirmąja į kosmosą pakilusia kate.

Leidykla „Debesų ganyklos“: https://debesuganyklos.lt/knygynelis/kelione-po-naktini-dangu/

„20 berniukų, kurie pakeitė pasaulį“

20 istorijų apie berniukus, pasižymėjusius drąsiomis svajonėmis, nepaprastu talentu ir neįtikėtinu atkaklumu, kurie tapo didžiais vyrais! „Sėkmė nebūna atsitiktinė. Ji reikalauja sunkaus darbo, atkaklumo, mokymosi, pastangų ir aukų, o ypač meilės tam, ką darai.“ Pelė „Tave supantį pasaulį sukūrė žmonės, kurie nebuvo už tave protingesni.“ Stivas Džobsas. „Draugystės mokykloje nesimokoma. Bet jei nežinai, kas yra draugystė, vadinasi, neišmokai nieko.“ Muhamedas Ali.

Leidykla „Alma littera“ https://www.patogupirkti.lt/knyga/20-berniuku-kurie-pakeite-pasauli.html

„20 mergaičių, kurios pakeitė pasaulį“

20 istorijų apie mergaites, turėjusias nepaprastų svajonių, beribį talentą, neįtikėtino ryžto, ir tapusias didžiomis moterimis!

Leidykla „Alma littera“ https://www.patogupirkti.lt/knyga/20-mergaiciu-kurios-pakeite-pasauli.html

„Maisto atlasas“

Italų maisto tinklaraštininkė Genny Gallo kartu su iliustratore Annalisa Beghelli parengė knygą vaikams ir suaugusiesiems „Maisto atlasas“, kurioje vaizdžiai supažindina su įvairių tautų nacionaliniais patiekalais ir valgymo įpročiais. Pasaulį galima pamatyti iš daugelio skirtingų požiūrio taškų, tačiau vienas įdomiausių yra maistas. Turbūt visi girdėjome posakį „Mes esame tai, ką valgome“. Tad maisto atlasas ir kviečia pasižvalgyti kokie yra papročiai ir ką valgo žmonės įvairiuose pasaulio kampeliuose. Knygos puslapiais keliaudami po įvairias šalis mes pastebėsime, kad tam tikras maistas atspindi jį sukūrusių žmonių kultūrą, tradicijas ir santykį su gamta.

Leidykla „Briedis“ https://www.briedis.lt/Knygos/Vaikams-ir-Jaunimui/6-9-m/Maisto-atlasas.html

„Vandenyno tyrinėtojai: gelmių paslaptys“

Rašytoja Sabrina Weiss ir iliustratorė Giulia De Amicis parengė knygą „Vandenyno tyrinėtojai: gelmių paslaptys“, kurioje atrasite unikalią gyvūniją: grėsmę keliančius ryklius, nuotaikingus delfinus, pingvinus, vėžlius, banginius, medūzas ir net milžiniškus kalmarus. Ši informatyvi knyga yra pilna iliustracijų bei stebinančių faktų apie jūrų gyvenimą. Sabrina Weiss tyrinėjimus pradeda pristatydama penkias zonas, pagristas gyliu ir patenkančia šviesa: apšviestas saule paviršius, prieblanda, tamsa, gelmės ir gilesni nei 6 km sluoksniai. Autorė pasakoja faktus žinomus apie kiekvieną sluoksnį ir supažindina su jam būdinga gyvūnija.

Leidykla „Briedis“ www.briedis.lt/Knygos/Vaikams-ir-Jaunimui/Mokomoji/Vandenyno-tyrinetojai-Gelmiu-paslaptys.html

Knygos „Vėliavų atlasas“ aprašymas

Nuo Afganistano ir Armėnijos iki Vuanatu ir Zimbabvės – vartykite atlasą ir susipažinkite su įdomiausiais faktais apie vėliavas ir įvairias šalis. Federico Silvestri yra tikras vėliavų entuziastas, kuris svajoja vieną dieną ir pats tokią sukurti. „Vėliavų atlasas“ neapima visų pasaulio šalių vėliavų, tačiau nagrinėja pačias įdomiausias. Pavyzdžiui skaitytojai sužinos, kodėl Kanados vėliavos centre vaizduojamas klevo lapas ir kodėl jis raudonas. Ar žinote, ką savo snape neša erelis Meksikos vėliavoje? Ar kada susimąstėte, kodėl tiek daug šalių savo vėliavose turi panašias spalvas? Autorius aistringai pasakoja įvairias įdomybes ir faktus. Federico Silvestri nagrinėdamas šalių vėliavas dovanoja ir trumpas jų istorijas. Pavyzdžiui, šiandien Portugalijos vėliavoje dominuoja žalia ir raudona spalvos, tačiau portugalams jos nėra tradicinės. Iki 1910-tų metų šios šalies vėliavoje galėjome pamatyti baltą ir mėlyną spalvas. Tad kaip gi nutiko, kad šiandien matome visai kitokią vėliavą? Autorius, žinoma, atskleidžia šio pasikeitimo paslaptis.

Leidykla „Briedis“ www.briedis.lt/Knygos/Vaikams-ir-Jaunimui/Mokomoji/Veliavu-atlasas.html

 „Kodėl? 100 filosofijos istorijų smalsiems vaikams”

Istorijos budriems ir maištingiems skaitytojams, kurie nėra patenkinti paruoštais atsakymais ir nori galvoti savo galva. Knygos autorius Umberto Galimberti yra garsus šių laikų filosofas. Paprastai jis rašo knygas suaugusiems skaitytojams, tačiau šį kartą atsisuka į jaunesnę auditoriją, nestokojančią žingeidumo. Knyga rekomenduojama vaikams nuo 8 metų amžiaus. Sokratas, Laozi, Volteras, Nyčė, Šopenhaueris, Umberto Eco, Darvinas ir kiti senieji bei modernių laikų filosofai skatina skaitytojus apmąstyti daugelį dalykų – nuo gamtos iki žmogaus prigimties, nuo kalbos iki meilės, nuo teisingumo iki empatijos. Knyga „Kodėl? 100 filosofijos istorijų smalsiems vaikams“ parašyta jaunuoliams suprantama kalba. Visos istorijos kalba apie kasdieninius faktus ar įvairius prieštaravimus ir skatina kritiškai apmąstyti tiek smulkmenas, tiek didingus dalykus. Leidinys iliustruotas akį traukiančiais piešiniais. Kiekviename puslapyje skaitytojai ras trumpą garsaus filosofo pristatymą bei tekstą, kuris padės perprasti jo pasaulėžiūrą. Tokių trumpų istorijų net šimtas!

Leidykla „Hubris“ https://www.patogupirkti.lt/knyga/kodel-100-filosofijos-istoriju-smalsiems-vaikams.html

„Vakaro istorijos Lietuvos mergaitėms: 100 istorijų apie Lietuvos moteris”

Pasaulyje gyvena šimtai tūkstančių visuomenei, mokslui bei kultūrai nusipelniusių moterų. Tačiau bendraautorės Viktorija Aprimaitė ir Viktorija Urbonaitė nusprendė pagerbti būtent Lietuvos moteris ir į knygą „Vakaro istorijos Lietuvos mergaitėms: 100 istorijų apie Lietuvos moteris“ įtraukė šimtą jaukių pasakojimų. Autorės pasakojo, kad atrinkti tik šimtą šalies istorijai nusipelniusių moterų buvo tikrai sunku. Penkiasdešimt herojų yra istorinės asmenybės, o kitas penkiasdešimtukas gyvena čia pat, šalia mūsų. Gaila, bet ne visas veikėjas būsime girdėję, todėl Viktorija Aprimaitė bei Viktorija Urbonaitė taiso šią padėtį ir kviečia susipažinti su ankstesnių laikų ir šių dienų herojėmis.

Leidykla „Dvi tylos“ https://dvitylos.lt/lt/work/vakaro-istorijos-lietuvos-mergaitems/

“Didžioji drakonų knyga”

Jei ieškai mirtinai nuobodžios enciklopedijos apie drakonus – ši knyga ne tau. Tavo rankose – praktinis vadovas visiems būsimiems drakonų medžiotojams ir dresuotojams, pilnutėlis naudingos informacijos, padėsiančios atpažinti visų kada nors gyvenusių rūšių drakonus ir sužinoti viską apie tai, kur jie slepiasi, kuo minta, kaip elgiasi ir kaip juos prižiūrėti! Kai kurie drakonai jau pažįstami, o kiti bus visai neregėti. Vieni alsuoja ledu ir šalčiu, kiti augina gėles ir myli gamtą, treti plaukioja po vandeniu. Ar tau užteks drąsos įžengti į didingą, paslaptingą ir stebuklingą šių mitinių būtybių pasaulį.

Leidykla „Nieko rimto“ https://www.niekorimto.lt/tekstines-knygos/didzioji-drakonu-knyga_6780

Komentuok

Tavo el. paštas nebus skelbiamas. Jis bus naudojamas tam, kad mes galėtume susisiekti.