Blogas

ADVENTO KALENDORIUS: skanios užduotys smaližiams

2020-11-29 — Goda Leo0

main

Blogas

ADVENTO KALENDORIUS: skanios užduotys smaližiams

2020-11-29 — Goda Leo0

Prisipažinsiu, daugybę metų dariau užduočių kalendorius, kuriuose vaikai rasdavo ir skanėstą, ir nykštuko laiškelį ką padaryti: darbelį, užduotį, pasiūlymą. Pradžioje entuziastingai, bet nykštukinių (taip mes dabar vadinam šitą laikotarpį) pabaigą aptingdavo. Šiemet ieškojau netradicinės idėjos, kad ir joms visad būtų smagu, ir kažką įdomaus bei gero padarytų/išmoktų.

Idėją padiktavo nuotaikos namuose – karantino laikotarpiu vyresnėlės labai pamėgo suktis virtuvėje. Vakarai laisvesni, savaitgaliai ramūs, tai kepa, verda, skrudina vis ką nors skanaus. Pasiūlius net ir pietus ar vakarienę mielai „sumeistrauja“. Žinoma, jei tai skanu 🙂 Todėl ir Advento kalendoriaus užduotys šiais metais pas mus bus su tuo ir susijusios. Patiko ir jums ši mintis? Dalinuosi tuomet receptais/idėjomis, ką vaikai gali pasigaminti patys. Jums teliks tik suruošti produktus ir receptus. Siūlau „paderinti“ užduotis su savaitgaliais – jei savaitės dienomis laiko mažiau suktis virtuvėje, tai savaitgalį galima jau ir kokiu rimtesniu iššūkiu užsiimti.

 

ADVENTO KALENDORIUS „PASIGAMINK PATS“

  1. Meduolių/sausainių rinkinys ir dekoravimo priemonės. Galite rasti jau ir komplektų – aš įsigijau LIDL, bet mačiau ir kitur, pvz. https://www.eglutes.lt/kaledines-dovanos/76-meduoliu-marginimo-rinkinys.html
  2. Karštas šokoladas. Receptų yra įvairiausių – vieniems užteks tik gero šokolado ir grietinėlės (sakoma, kad taip gaminamas garsusis Operos ir baleto teatro karštasis šokoladas), kiti deda prieskonių ar kondensuoto pieno.
  3. Naminiai guminukai. Labai paprasta – esu dariusi ir puikiai gavosi. Receptas: Naminiai guminukai pagal A.Jagelavičiūtę
  4. Sausų pusryčių užkandžiai su riešutų sviestu. Ištirpdykite ir gerai sumaišykite pusę stiklinės medaus ir pusę stiklinės riešutų sviesto. Visa tai sumaišykite su 1,5-2 stiklinėmis mėgstamų sausų pusryčių (gali būti kukurūzų dribsniai, žiedeliai ar kiti). Dėkite ant kepimo popieriaus su šaukštu ir gerai atvėsinkite. Skanaus!
  5. Uogos šokolade. Mėgstamas uogas, riešutus ar net sėklas pamirkykite ištirpdytame šokolade, atvėsinkite ir skanaukite.
  6. Šaldytų sulčių ledai su vaisių gabaliukais. Jei turite formeles, pridėkite į jas vaisių gabaliukų, uogų ir užpilkite obuolių ar bananų sultimis. Sušaldykite.
  7. Šaldyti bananai su sirupu – mano vaikystės skanėstas iš kavinės PIENĖ. Supjaustyti griežinėliais bananai pirmiausiai užšaldomi. Tuomet sudedame į dubenėlį ir apipilami sirupu. Paprasta, bet neįtikėtinai skanu.
  8. Džiovintos vaisių juostos-pastilės. Reikia sutrinti uogas/vaisius ir labai plonai ištepti ant kepimo popieriaus. jei turite džiovyklę – džiovinkite joje, kitu atveju – ant žemiausios temperatūros orkaitėje papildomai su ventiliatoriumi.
  9. Morengai… Įdėkite maistinių dažų ar leiskite papuošti pabarstukais – maži morengų bučinukai lengvai pagaminamas desertas. Aš morengus plaku 1 baltymas/80-100 g miltelinio cukraus santykiu. Jie cukringi, bet tikrai nepraranda formos.
  10. Naminio šokolado plytelė su kokiomis nors “nesąmonėmis” (taip užsirašiusi savo špargalkėje). Ištirpdykite ant vandens vonelės šokoladą, ir liekite jį ant liofilizuotų vaisių, pipirų, džiovintų uogų, riešutų, sėklų, net ir džiovintų prieskonių ar morengų trupinių! Vaikai gali pasigaminti savo svajonių šokolado plytelę
  11. Glotnučiai “smoothies” – juos įrašiau net triskart į sąrašą, nes gali būti daugybė variacijų: šaldyti, su riešutų sviestu, špinatais, uogomis ir t.t. Tinginukams net yra paruoštukai prekybos centruose šalia šaldytų uogų.
  12. Želė!!! Su vaisiais, be jų, iš natūralių sulčių ar pakelio – želė visad smagu ir lengva pasidaryti.
  13. Sveikuoliški rutuliukai, kurių pagrindas datulės, sėklos, riešutai. Buvau redaktore laidoje, kurioje Aistė Švetkauskė iš “Good Food Studio” juos gamino: https://tv.lrytas.lt/zinios/receptai/2020/03/29/news/virtuves-sefes-ideja-madingajam-buddha-bowl-pirstus-laizysis-ne-vien-vegetarai-14224989/ (žiūrėti nuo 01:30)
  14. Avinžirniai meduje. Išmirkytus per naktį avinžirnius apvolioti meduje su prieskoniais ir pabėrus ant skardos kepti orkaitėje kol šiek tiek apskrus. Aš darau tokį sūrų variantą su aštriais pipirais, atėjus svečiams.
  15. Sutepti vafliai. Pamenate vaikystę? Nupirkite vaflių, “Rududu” ar “Nutella” ir tegu vaikai sutepa vaflių tortą!
  16. Naminė granola. Sudedame ką mėgstame – pilnagrūdžiai avižų dribsniai, riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai, cinamonas, užpilame tirpintu medumi, pamaišome ir šiek tiek pakepame.
  17. Naminė (sūdyta) karamelė. Didesni pasigamins patys, mažiems reiks pagalbos, bet jie tikrai džiaugsis rezultatu. Išlydome cukrų, kai jau ištirpsta, supilu 200 ml grietinėlės (priklauso kiek pilsit – tokio tirštumo bus karamelė), įdėdame druskos, šaukštą sviesto. Viskas!
  18. Sausainiai ant eglutės – pasiūlykite vaikams iškepti imbierinių sausainių (šaldytos tešlos rasite parduotuvėse) ir pakabinti ant eglutės. Galima kepti ir nevalgomus su didžiule doze cinamono, kad gardžiau kvepėtų namai.
  19. Panaudokite paruoštukus – parduotuvėse rasite daugybę mišinių keksiukams, sausainiams, pyragams, kuriuos tereikia sumaišyti su pienu, vandeniu ir iškepti.
  20. Energijos batonėliai – labai panašu, kaip ir granola, tik drėgnesnės konsistencijos. Pavyzdžiui, receptukas: du puodeliai pilnagrūdžių avižinių dribsnių, puodelis džiovintų vaisių, 1/3 puodelio medaus, 3/4 riešutų sviesto, puodelis riešutų, žiupsnelis druskos, du šaukšteliai rudo cukraus (nebūtinai), šokolado gabaliukų (nebūtinai). Medų, riešutų sviestą, sviestą, ištirpdome sumaišome su sausais ingredientais, sudedame į skardą ir kepame. Supjaustome dar šiltą.
  21. Desertas su chia (šalavijo) sėklomis. Augalinį pieną sumaišyti su čia sėklomis (300 ml skysčio ir 60 g sėklų) pridėti kakavos, medaus ir ko tik norisi – palikti per naktį.
  22. Braunis (šokoladainis) be cukraus ir miltų – iš raudonų pupelių, gero šokolado ir medaus. Receptą rasite pas Aistę FB: https://www.facebook.com/GoodFoodStudioLT/videos/219394943103770
  23. Panakota – “šustrai” skamba, bet tai tokio paprastumo desertas, kurį padarys šešiametis. Reikės: 200 g grietinėlės, 200 g pieno, kuriuos pašildome su 60 g cukraus, bet neverdame. Atskirai su pora šaukštų šilto vandens (galima pašildyti šiek tiek) ištirpiname 15 g želatinos. Ją supilam į baltą masę, supilstome į indelius ir atvėsus iki kambario temperatūros dedame į šaldytuvą bent porai valandų. Puošti uogomis ir bet kuo, kuo norisi 🙂
  24. Imbierinis namelis – nusipirkite jau pagamintą namelį, saldainių puošybai, cukraus ir kiaušinių jo lipdymui. Sienas sulipdau iš lydyto cukraus (kaip saldainius gaminant), o saldainius lipdome klijuodami su morengų mase.

Tik dabar supratau, kad visi mano receptai kažkodėl saldūs, tad tebūnie tas saldus Kalėdų laukimas ir nykštukinės ir jūsų vaikams 😀

Komentuok

Tavo el. paštas nebus skelbiamas. Jis bus naudojamas tam, kad mes galėtume susisiekti.